Da Ana var 16 flyttede hun alene til Rumænien for at gå på gymnasiet og senere universitetet. Her har hun taget en kandidatgrad i biofysik og medicinsk fysik.
Efter universitetet var hun i Lissabon på et Erasmus-legat i tre måneder, hvor hun arbejdede som biofysiker på et mikrobiologisk laboratorium. Her var hun en del af et projekt, som undersøgte forskellige planters egenskaber med det formål at anvende dem til medicin og mad. Projektet var en succes og hun udgav siden en videnskabelig forskningsartikel om sine fund i projektet.
I 2017 kom Ana til Danmark via et Erasmus+ program, hvor hun arbejdede som medicinsk fysiker i København. Her arbejdede hun i tre måneder på et projekt, hvor hun undersøgte nye metoder at finde kræftceller på.
På det tidspunkt havde hun også mødt sin kæreste, som også er fra Moldova og boede i Danmark. Han arbejdede på Ålholm Slot på Lolland og efter projektet i København var slut, flytte Ana til øen, hvor de sammen købte et lille hus. Året efter fik de en søn sammen.
Udfordrende ø-liv
Men for Ana var det udfordrende at flytte til Lolland. ”Min verden faldt sammen, da min kæreste og jeg flyttede hertil. Jeg følte mig isoleret, fordi jeg ikke kunne tale dansk. Vi boede ude på landet, hvor der ikke var så mange andre mennesker og jeg kunne ikke finde arbejde inden for mit fag,” fortæller Ana.
Hvor de bor er der ingen universitetshospitaler eller mikrobiologiske laboratorier lige i nærheden. Derfor gik Ana i gang med at planlægge hvordan hun kunne skabe sig en fremtid i Danmark. Først og fremmest var hun nødt til at lære dansk i en fart
Hun startede på sprogskole med gåpåmod og vilje og arbejdede sig hurtigt og effektivt frem mod Danskprøve 3.
Vejen til SOSU er et skridt mod fremtiden
Da Ana var næsten færdig med sprogskolen, så hun et opslag på Facebook om Vejen til SOSU. Hun syntes stadig ikke, at hendes danskkundskaber var gode nok til at søge arbejde på et hospital eller laboratorium og derfor søgte hun ind på forløbet og blev optaget.
Den anden del af Anas plan er nemlig at opbygge et netværk i det danske sundhedsvæsen og på den måde få foden inden for. Det håber hun at opnå med en uddannelse som social– og sundhedsassistent.
”Jeg er meget taknemlig for denne chance for at være sammen med andre udlændinge, som har nogle af de samme oplevelser som mig. Men først og fremmest fordi jeg har fået mulighed for at forbedre mit danske sprog og muligheden for at skabe et netværk inden for sundhedsvæsenet. Samtidig er jeg glad for at lære alle de andre elever og lærere at kende og høre deres spændende livshistorier”, fortæller Ana.
Anden del af Anas plan for fremtiden er nær
Efter Vejen til SOSU håber Ana at blive ansat som elev på social– og sundhedsassistent-uddannelsen. Derefter håber hun på at få arbejde på et hospital.
Derudover har hun brug for en tilkendegivelse fra Uddannelsesministeriet om at hendes kandidatgrad svarer til en tilsvarende fra et dansk universitet. Denne modtog hun i august 2021 og kan derfor bruge sin uddannelse i Danmark.
Læs mere...
Du kan også læse hvad Lolland-Falsters Folketidende skriver om Ana.