Spring navigationen over og gå direkte til indhold

Kunstig intelligens er rykket ind i undervisningen på SOSU-uddannelserne

I de næste tre år sætter SOSU Nykøbing Falster fuldt blus under udviklingen af kunstig intelligens i undervisningen. 


Frede toner frem på skærmen og fortæller om sit liv. Om at være tryggest i sit eget selskab med støtte fra sin faste social- og sundhedsassistent. Om de psykiske diagnoser, der påvirker hans hverdag. Og om de udfordringer han har, når han skal møde nye mennesker på værestedet i byen.

Frede fortæller levende, men han er en animeret case, der er skabt med kunstig intelligens som et supplement til undervisningen på SOSU Nykøbing Falster.

Når eleverne arbejder med cases i den traditionelle version, foregår det på skrift og i en noget mere tør og journalagtig præsentation i tredje person. Den kunstige intelligens, som giver liv til Fredes stemme og mimik, er et nyt tilbud, der foreløbig er rullet forsøgsvist ud til cirka 70 elever. Og der er meget mere på vej af den type udvikling af undervisningen, fortæller projektleder Casper Kjær Pedersen.

Han sætter fra årsskiftet og på opfordring fra skolens bestyrelse fuldt blus under et treårigt udviklingsprojekt, hvor kunstig intelligens - eller AI - skal testes af i adskillige former på skolen.

- Teknikken bag Frede appellerer særligt til de af vores elever, der bruger deres følelsesmæssige intelligens, når de lærer. De bliver motiveret af at blive talt direkte til, og derfor er den kunstige intelligens en bonus for dem. Alle elever får valget, og hvis animationen ikke er noget for dem, vælger de bare den klassiske version, forklarer Casper Kjær Pedersen.

Han er foreløbig blevet mødt med både nysgerrighed, interesse og skuldertræk fra de første elever, der er blevet præsenteret for den kunstige intelligens i undervisningen. I den kommende tid vil flere både elever og lærere blive inddraget i udviklingen.

Feedback til eleverne er et af de næste områder, der skal testes af. At komme med grundig feedback undervejs i arbejdet med en elev-opgave er tidskrævende, og her kan robotten også hjælpe til, vurderer Casper Kjær Pedersen.

- Eleverne kan bede chat-robotten om en faglig kritik, inden de afleverer opgaven. Den kan komme med indspark til, at eleven kommer med flere eksempler og påpege steder i opgaven, der trænger til uddybning. Når eleverne arbejder opgaven igennem igen med de indspark og afleverer den, ser den foreløbige erfaring ud til, at de hæver deres niveau. Det handler naturligvis ikke om at få robotten til at skrive opgaven, for det er snyd, som man ikke lærer noget af, understreger Casper Kjær Pedersen.

Etikken og kildekritikken er væsentlige følgesvende i udviklingen af kunstig intelligens i undervisningen, for alle kender jo eksempler på chat-robotter, der er kommet op med noget sludder.

- Det er hele tiden vigtigt at have sin kritiske sans med i arbejdet, også når man bruger kunstig intelligens. Vi kan ikke bare slippe den fri, fastslår Casper Kjær Pedersen.

SOSU Nykøbing Falsters direktør Steen Frederiksen er begejstret for de nye muligheder.

- Der ligger virkelig spændende muligheder i denne udvikling, som vi på SOSU-området helt sikkert også kan få stor gavn af. Både i undervisningen, men også når vi klæder vores elever på til at tage del i det moderne arbejdsmarked, når de er færdiguddannede, vurderer Steen Frederiksen.

Med til projektet hører en styregruppe, som på sit først møde blandt andet havde etik og GDPR på dagsordenen.

Tre unge elever sidder i gruppearbejde og kigger sammen på en computer.

Grundforløb 1 og 2

For at tage en uddannelse som SOSU-assistent, SOSU-hjælper eller pædagogisk assistent skal du først igennem et grundforløb i Nykøbing F., Nakskov eller Vordingborg.

Unge mennesker spiller hockey indendørs i skolens Multisal

Sundhed og bevægelse i undervisningen

På skolen er vi både sociale og sunde. Under din uddannelse i livskvalitet på SOSU-skolen vil du stifte bekendtskab med forskellige former for motion, som du kan prøve af i undervisningen.

Scrabble-brikker danner ordet 'search' på en række

Find en vejleder

Ring, skriv eller kig forbi