Spring navigationen over og gå direkte til indhold
Signe Mellergaard

Signe har det gode snit. Men hun gider ikke feste og sidde på sin flade

Signe Mellergaard forlod folkeskolen med et højt karaktergennemsnit og et klart mål om at bruge sin evner på en uddannelse, hvor hun ikke sidder stille. Og hvor fest-kulturen ikke fylder.


Hun var bare 15 år, og allerede helt bevidst om sine prioriteter i livet, da Signe Mellergaard begyndte sin uddannelse på SOSU Nykøbing Falster.

- Jeg kunne sagtens have valgt gymnasiet sammen med de fleste af mine venner. Men festkulturen der siger mig ikke så meget, for jeg drikker ikke så tit. Og jeg bryder mig meget lidt om at sidde på min flade. Jeg bliver træt og ugidelig, hvis jeg ikke bevæger mig. Til gengæld kan jeg godt lide at lære noget. Jeg går op i min skole, og jeg lærer bedst, når jeg har det godt socialt. Alle de ting fandt jeg på SOSU-uddannelsen, fortæller Signe, som nu er 16 år og halvandet år fremme i sin social- og sundhedsassistent-uddannelse.

Det trygge sociale rum spiller en stor rolle for Signe, når hun møder ind på SOSU Nykøbing Falster. Hun går i en stor klasse, hvor hun er den yngste, og hvor hun føler sig godt tilpas.

- Når jeg føler mig socialt tryg, frisætter det en masse energi i mig, og den bruger jeg til at lære. Omvendt går klappen ned for mig, hvis jeg føler mig utilpas socialt. Så det sociale er vigtigt og fylder ret meget for mig. Jeg lægger ikke rigtig mærke til, at jeg er den yngste, og jeg klarer mig godt, fortæller Signe Mellergaard, der fortsætter med at høste topkarakterer, mens hun måler blodtryk, lægger sonder og skriver rapporter.

Om to år er Signe færdig med sin SSA-uddannelse, og hun drømmer om at samle erfaring i et job med den i nogle år, inden hun vil læse videre til sygeplejerske. En senere, tredje uddannelse som ambulanceredder er også på Signes radar.

- Jeg kan godt lide, at den erhvervsuddannelse, jeg tager, åbner så mange døre for mig senere. Jeg er ung og kan nå at lære mange forskellige ting i mit liv. Jeg bygger et godt fundament til den videre rejse, mens jeg uddanner mig på SOSU-skolen, konstaterer hun.

 

Sådan bliver du social- og sundhedsassistent

Social- og sundhedsassistenter arbejder med livskvalitet for samfundets ældre, svage og syge på sygehuse, i psykiatrien, på plejecentre, på institutioner eller i hjemmeplejen. Uddannelsen (hovedforløb) varer cirka 2 år, 9 måneder og 3 uger. Den veksler mellem skoleperioder og oplæring. Der er 48 ugers teori og cirka 98 ugers oplæring. 

For at kunne søge ind på social- og sundhedsassistentuddannelsen skal du enten:

- have gennemført grundforløb 2 - se mere om grundforløb,

- have taget social- og sundhedshjælperuddannelsen,

- eller have taget dele af sygeplejerskeuddannelsen - dette kræver dog en realkompetencevurdering, som skolen kan foretage.

Har du en gymnasial uddannelse, så kontakt gerne skolen/en uddannelseskonsulent for yderligere vejledning.

Er du 25 år eller derover tilrettelægges din uddannelse med udgangspunkt i erfaring og evt. tidligere uddannelse. Du kan derfor kontakte en uddannelseskonsulent på skolen.

Et skilt der viser ud i fremtiden med teksten "Dreamjob".

Ansøg og optag til uddannelserne på SOSU-skolen

Der er løbende optag henover året til uddannelserne social- og sundhedsassistent, pædagogisk assistent og SOSU-hjælper. 

Camilla Gedsted Andersen

Uddannelseskonsulent

En unge kvinde står og tænker med hånden på hagen imens hun kigger op i luften.

Hvad er forskellen?

SOSU-assistent eller hjælper? Pædagogisk assistent eller pædagog? Sygeplejerske eller SOSU-assistent? Der er så mange valgmuligheder. Bliv klogere på hvad forskellen er på uddannelserne. 

En social- og sundhedsassistentelev hjælper en patient med at lokalisere hvor ondt hun har ved at tale med hende ud fra en smerteskala.

Social- og sundhedsassistent

Vil du arbejde med professionel omsorg og pleje i en omskiftelig hverdag? Social- og sundhedsassistenten (SSA) tager sig af samfundets ældre, svage og syge på sygehuse, i psykiatrien, på plejecentre, på institutioner eller i hjemmeplejen.