Alle SOSU-uddannelser foregår med skoleperioder og oplæringsperioder ”ude i virkeligheden” på skift. Netop skiftet kan være udfordrende for elever, der skal omstille sig til en ny hverdag i andre omgivelser med jævne mellemrum. Derfor eksperimenterer SOSU Nykøbing Falster nu med to nye initiativer, der sætter ekstra fokus på broen mellem skole og oplæring. I første omgang er det elever, der læser til pædagogiske assistent, der får gavn af initiativerne.
Det første initiativ er inspireret af en idé fra grundforløb 2 mod sundhedsvejen, som man kan kalde ”Den virtuelle klassens time”. Her mødes elever, undervisere – og nogle gange også elevernes vejledere på arbejdspladserne – til fælles virtuelle møder, hvor fokus er på at styrke sammenhængen mellem skole og oplæring i praksis. Dagsordenen for møderne kan være faglig sparring om læringsmål, fælles inspiration og et socialt tjek-in med hinanden.
- Vi har på SOSU-skolen et vigtigt, usynligt tovholder-arbejde at vedligeholde, når eleverne er i oplæring. Et arbejde, der nogle gange fortaber sig på grund af ”ude af øje ude af sind-princippet”. Vi ser dem ikke i de perioder, hvor de har travlt på deres arbejdspladser rundt om i kommunerne og regionen. Men vi kan mødes virtuelt og følge med i, hvordan alle har det. På den måde kan vi sammen skabe bedre sammenhæng mellem skolen og oplæringen, fortæller underviser i digital kultur på SOSU Nykøbing Falster Sebastian Balling, der står bag de nye initiativer.
Den anden nyskabelse kommer også fra den digitale verden i form af en chatbot, eleverne kan bruge som supplement til deres vejledning, når de er i oplæring.
Chatbotten er fodret med pædagogiske assistenters uddannelses-lovmæssige ramme, som indeholder alle elevernes læringsmål. Eleverne kan på den måde reflektere med den digitale robot om oplevelser i deres oplæring og sammenhænge mellem teori og praksis fx i en børnehave.
- Det er ikke altid, man lige kan huske sine teorier fra skolen, når man står i praksis, og så er chatbotten en ekstra hjælper. Den skal hverken konkurrere med eller erstatte elevernes dygtige vejledere på arbejdspladsen. Men den kan være et godt supplement, forklarer Sebastian Balling.
Han har til en start testet botten af på fire hold af pædagogiske assistenter, der er kommet med gode anmeldelser og har hjulpet med at rette den til.
Senere er det planen, at chatbotten også skal kunne vejlede elever på sundhedsuddannelserne på SOSU-skolen. I øjeblikket lægger den gratis version, eleverne kan tilgå, en begrænsning på ti spørgsmål pr. vejledningssession, men efter sommerferien håber Sebastian Balling, at andre tekniske løsninger løfter denne begrænsning af, så der er mere frit slag for eleverne.
Drømmer du om en givende karriere inden for pædagogik og omsorg?
Som pædagogisk assistent spiller du en afgørende rolle i menneskers udvikling og trivsel. Med uddannelsen vil du være rustet til at imødekomme børn og skabe en positiv indflydelse i deres liv. Du vil også kunne arbejde med unge/voksne med særlige behov og hjælpe dem til en god hverdag. Du får en solid uddannelse, der giver dig de nødvendige færdigheder og viden til at arbejde i forskellige pædagogiske miljøer. Du lærer om børns udvikling, pædagogiske metoder og kommunikation, hvilket gør dig i stand til at skabe trygge og støttende læringsmiljøer for både børn og voksne.
Læs meget mere om uddannelsen til pædagogisk assistent her: https://www.sosunyk.dk/uddannelser/paedagogisk-assistent/