Spring navigationen over og gå direkte til indhold
Anastasiia Tereshchuk
Anastasiia Tereshchuk. Foto: Birgitte Grønning

Ukrainske Anastasiia er flyvende på dansk

For et lille år siden tog 31-årige Anastasiia Tereshchuk flugten fra sit krigshærgede hjemland, Ukraine. Sammen med sin mand og lille søn er hun ved at skabe sig en ny fremtid i Danmark. Den begynder med at mestre det danske sprog, uddannelse og job. Tre ting, Anastasiia allerede kan sætte flueben ved.


Hun har særligt fokus på grammatikken og udtalen, for det er her, dansk kan være en hård nød at knække, når sproget ikke er ens modersmål. Men sprogskole og kurset ”Vejen til SOSU” på SOSU Nykøbing Falster har været Anastasiias effektive nøddeknækkere. Hun er på rekordtid blevet flyvende på dansk.

Bag successen ligger både en jernvilje og stor arbejdsomhed. Som barn drømte Anastasiia Tereshchuk om at uddanne sig til læge. Det var dog ikke en drøm, hendes forældre bakkede op om, og i stedet tog Anastasiia en uddannelse som folkeskolelærer og lærer i ukrainsk sprog og litteratur.

I løbet af de første fire måneder i Danmark fik Anastasiia job som vikar i en vuggestue. Her sugede hun mere dansk til sig, men drømmen om at veksle vikariatet til et fast job blev ikke opfyldt. Derfor har Anastasiia Tereshchuk besluttet at begynde på endnu en uddannelse.

Rejsen starter med seks måneder på ”Vejen til SOSU”, hvor Anastasiia sammen med klassekammerater fra mange andre af verdens lande bliver klædt på til at tage en SOSU-uddannelse. Det handler om at styrke det danske sprog i kombination med en introduktion til SOSU-arbejdet i teori og praksis.

- Jeg drømmer om et fast arbejde, og det er der gode muligheder for, at jeg kan finde med en SOSU-uddannelse. Jeg vil gerne være social- og sundhedsassistent, og måske senere sygeplejerske. Lige nu nyder jeg at være med på ”Vejen til SOSU”, for jeg kan mærke, at jeg blive bedre til dansk hver dag. Jeg lærer relevante, faglige ting om job i sundhedsvæsenet, og jeg har spændende klassekammerater og engagerede undervisere, fortæller Anastasiia Tereshchuk.

Hun arbejder videre med det danske sprog om aftenen, når hun har puttet sin lille søn. Sprogskolearbejdet er for Anastasiia nu flyttet over til onlineopgaver, så hun kan kombinere det med skole om dagen.

- Jeg øver mig på dansk hver dag, for jeg vil gerne blive i Danmark og skabe en fremtid for min søn her. Jeg er taknemmelig for de muligheder for uddannelse, der er i Danmark, og jeg vil meget gerne tage imod dem og bidrage til det danske samfund. Mit bedste råd til andre udlændinge, der kommer til landet er; vær ikke bange for at begynde på en ny uddannelse, selv om du ikke er helt ung længere. Det kan godt lade sig gøre, lyder opfordringen fra Anastasiia Tereshchuk.

    

Vejen til SOSU

Det er Lolland Kommune, Guldborgsund Kommune og Vordingborg Kommune, der står bag ”Vejen til SOSU”, og kurset på SOSU Nykøbing Falster inkluderer en ansættelse med løn under hele forløbet. Kursisterne bliver ansat af kommunen som ufaglært og aflønnes med et beløb, der svarer til en voksenelevløn.

Forløbet, der varer seks måneder, veksler mellem perioder med undervisning på SOSU-skolen i Nykøbing Falster og arbejde i praksis, hvor eleverne prøver faget af på en af kommunernes arbejdspladser. 

Kursisterne ansættes efter en personlig samtale med kommunerne. Kravet er, at ansøgeren skal have opholdstilladelse og have bestået Dansk Uddannelse 2 eller 3. Hvis eleven taler godt nok dansk, kan de optages, selvom de mangler et modul eller to på sprogskolen.   

Tre kursister sidder og griner til hinanden.

Vejen til SOSU - for dig der er ny i Danmark og gerne vil have en intro til SOSU-faget

Nu kan du kickstarte din SOSU-uddannelse med et sprogboost og intro til faget. Lolland, Guldborgsund og Vordingborg Kommune tilbyder i samarbejde med SOSU Nykøbing Falster et forberedende kursusforløb for udlændinge.

Bibi Hedelejn

Underviser

Billede af elever der med deres kroppe danner ordet SOSU med et hjerte omkring

Uddannelser på SOSU-skolen

På SOSU-skolen i Nykøbing F., Vordingborg og Nakskov kan du tage uddannelserne social- og sundhedsassistent, pædagogisk assistent og social- og sundhedshjælper. Alle uddannelserne starter med et grundforløb på 20 uger. Herefter følger et hovedforløb af forskellig varighed alt efter hvilken uddannelse du vælger. 

Jan Zepelin Petersen

Underviser

Sabrina Pansa

Projekt- og kursuskonsulent