Spring navigationen over og gå direkte til indhold
Maryna Zhuk ser smilende ind i kameraet.

Foto: Birgitte Grønning.

Maryna skifter grise ud med mennesker

Efter ni år i Danmark som staldmedarbejder glæder ukrainske Maryna Zhuk sig til at arbejde med mennesker i stedet for grise.


I sine snart ni år i Danmark har ukrainske Maryna Zhuk hver morgen sagt godmorgen til grisene i den svinestald, hun har arbejdet i som fodermester. Nu glæder hun sig til at sige godmorgen til mennesker i stedet, når hun møder på arbejde.

Vejen dertil går gennem uddannelsen til social- og sundhedshjælper på SOSU Nykøbing Falsters afdeling i Vordingborg.

Her tog 33-årige Maryna hul på uddannelsen i januar, og hun kan allerede tydeligt mærke, at hendes personlige udvikling har fået et positivt skub fremad.

- Når man arbejder i en svinestald, taler man ikke ret meget dansk. Jeg arbejdede mest sammen med polakker, ukrainer og rumænere, så jeg fik ikke trænet mit sprog. Det gør jeg nu, og jeg kan mærke en stor forskel bare efter et par måneder på uddannelsen, fortæller Maryna Zhuk, som bor med sin mand og to børn i nærheden af Vordingborg, hvor hun også har fået elevplads.

Hun oplever nu for første gang at føle sig integreret i sit nye hjemland. Ikke kun sprogligt, men også i kontakten til samfundet, der sjældent nåede ind til hende i svinestalden. En gigtsygdom tvang hende til at se sig om efter andre og mindre fysisk krævende jobmuligheder, og Maryna er mere end glad for sit brancheskifte.

Med sin ukrainske baggrund og med erfaringen fra det hårde staldarbejde, oplever Maryna Zhuk livet som SOSU-elev som en luksustilværelse.

- Danmark er et fantastisk land med fantastiske uddannelsesmuligheder, som jeg er meget taknemmelig for at få del i. Det er så dejligt at gå i skole og lære noget nyt. Jeg har glade sommerfugle i maven hver morgen, når jeg kører i skole. Svinestalden savner jeg bestemt ikke, griner hun.

Målet for Maryna Zhuk er først social- og sundhedshjælperuddannelsen. Næste drøm er assistentuddannelsen – og måske engang sygeplejerskeuddannelsen.

- Hvis det går godt, vil jeg gerne fortsætte min uddannelse. Men under alle omstændigheder er jeg virkelig glad for de muligheder, jeg har fået. Og som min datter, som nu er syv år, vokser op og får i Danmark.

Af journalist Birgitte Grønning.

En unge kvinde står og tænker med hånden på hagen imens hun kigger op i luften.

Hvad er forskellen?

SOSU-assistent eller hjælper? Pædagogisk assistent eller pædagog? Sygeplejerske eller SOSU-assistent? Der er så mange valgmuligheder. Bliv klogere på hvad forskellen er på uddannelserne. 

Billede af elever der laver gruppearbejde.

Hvem er eleverne på SOSU-skolen?

Kender du nogen der går på SOSU-skolen? Eller er du i tvivl om hvem du kan møde på skolen? Mød nogle af de seje elever og læs deres historie om, hvorfor de har valgt en SOSU-uddannelse og hvordan deres rejse har været derhen.

Tre kursister sidder og griner til hinanden.

Vejen til SOSU - for dig der er ny i Danmark og gerne vil have en intro til SOSU-faget

Nu kan du kickstarte din SOSU-uddannelse med et sprogboost og intro til faget. Lolland, Guldborgsund og Vordingborg Kommune tilbyder i samarbejde med SOSU Nykøbing Falster et forberedende kursusforløb for udlændinge.

En social- og sundhedsassistentelev hjælper en patient med at lokalisere hvor ondt hun har ved at tale med hende ud fra en smerteskala.

Social- og sundhedsassistent

Vil du arbejde med professionel omsorg og pleje i en omskiftelig hverdag? Social- og sundhedsassistenten (SSA) tager sig af samfundets ældre, svage og syge på sygehuse, i psykiatrien, på plejecentre, på institutioner eller i hjemmeplejen.

Social- og sundhedshjælper sammen med en ældre kvinde i kørestol.

Social- og sundhedshjælper

Vil du fremme trivsel og sundhed og har du et stærkt omsorgsgen? Social- og sundhedshjælperen arbejder med at skabe den bedst mulige livskvalitet for den enkelte borger i hjemmeplejen eller på plejecentre. Tag uddannelsen i Nykøbing F. eller Nakskov.