Spring navigationen over og gå direkte til indhold
Rikke Lykkebo ser smilende ind i kameraet.

Foto: Birgitte Grønning.

Rikke er tilbage i skole efter 15 år på job

Efter 15 års erfaring i jobbet som social- og sundhedshjælper er Rikke tilbage på skolebænken. Til december lander hun et nyt eksamensbevis som social- og sundhedsassistent.


Da Rikke Lykkebo var færdig på efterskolen, tog hun en uddannelse til social- og sundhedshjælper. Som 30-årig har hun tæt på 15 års erfaring i jobbet. Nu er hun tilbage i skole på SOSU Nykøbing Falster, og til december lander hun et nyt eksamensbevis som social- og sundhedsassistent.

I mellemtiden er Rikke Lykkebo blevet voksen, gift og mor til Karla på to et halvt år. Hendes store talent og interesse er mennesker, og hun er klar til at bruge sine evner og erfaringer på et nyt niveau.

- Jeg har altid vidst, at jeg skulle tilbage og have mere uddannelse. Men det er først nu tidspunktet er rigtigt for mig. Når jeg går ind i noget, er jeg 100 procent på, og jeg gennemfører. Det kan jeg nu, hvor jeg er i et trygt og stabilt familieliv og har en masse erfaring fra mit arbejde som hjælper. Jeg kender mig selv og min faglige identitet. Så jeg er helt klar, fastslår Rikke Lykkebo.

For hende var det skønt, men også underligt at komme tilbage i skole.

- Alt var nyt for mig, og det tog lidt tid at lære ”sproget” igen, for det er rigtig mange år siden, jeg har gået i skole. Jeg var så træt i starten af uddannelsen, og jeg arbejder med ikke at have alt for store forventninger til mig selv. Jeg har en personlig tilfredsstillelse i at klare mig godt og få gode karakterer. Så jeg lægger meget energi i mine skriftlige opgaver og eksamener, men jeg prioriterer min tid på familien, når jeg er hjemme.

Rikke Lykkebos økonomiske overvejelser var ikke afgørende, da hun besluttede sig for at begynde på assistentuddannelsen. Med elevløn gik hun 3-5.000 kroner ned i indtægt om måneden i forhold til jobbet som SOSU-hjælper.

- Det klarer vi fint i familien, og det er det hele værd. Min mand og jeg går med planer om barn nummer to, og jeg overvejer måske at fortsætte på sygeplejerskestudiet om nogle år, når jeg har samlet gode erfaringer i et job som assistent. Den plan er lidt sværere, fordi uddannelsen er på SU, og så vil jeg mangle cirka 10.000 kroner om måneden. Men jeg tror godt, at vi kan få det til at lykkes, og jeg har fået så meget blod på uddannelsestanden.

Af journalist Birgitte Grønning.

En unge kvinde står og tænker med hånden på hagen imens hun kigger op i luften.

Hvad er forskellen?

SOSU-assistent eller hjælper? Pædagogisk assistent eller pædagog? Sygeplejerske eller SOSU-assistent? Der er så mange valgmuligheder. Bliv klogere på hvad forskellen er på uddannelserne. 

Billede af elever der laver gruppearbejde.

Hvem er eleverne på SOSU-skolen?

Kender du nogen der går på SOSU-skolen? Eller er du i tvivl om hvem du kan møde på skolen? Mød nogle af de seje elever og læs deres historie om, hvorfor de har valgt en SOSU-uddannelse og hvordan deres rejse har været derhen.

Unge mennesker spiller hockey indendørs i skolens Multisal

Sundhed og bevægelse i undervisningen

På skolen er vi både sociale og sunde. Under din uddannelse i livskvalitet på SOSU-skolen vil du stifte bekendtskab med forskellige former for motion, som du kan prøve af i undervisningen.

En social- og sundhedsassistentelev hjælper en patient med at lokalisere hvor ondt hun har ved at tale med hende ud fra en smerteskala.

Social- og sundhedsassistent

Vil du arbejde med professionel omsorg og pleje i en omskiftelig hverdag? Social- og sundhedsassistenten (SSA) tager sig af samfundets ældre, svage og syge på sygehuse, i psykiatrien, på plejecentre, på institutioner eller i hjemmeplejen.

Social- og sundhedshjælper sammen med en ældre kvinde i kørestol.

Social- og sundhedshjælper

Vil du fremme trivsel og sundhed og har du et stærkt omsorgsgen? Social- og sundhedshjælperen arbejder med at skabe den bedst mulige livskvalitet for den enkelte borger i hjemmeplejen eller på plejecentre. Tag uddannelsen i Nykøbing F. eller Nakskov.