Spring navigationen over og gå direkte til indhold
19-årige Anitta Larsen er ambassadør for sin SUSO-uddannelse.

Anitta og Lau prikker hul i fordomme 

SOSU-elever arbejder på at skaffe sig selv flere kolleger med godt ambassadørarbejde.


18-årige Lau Sundberg er stolt af sit fag. Han er godt på vej i sin uddannelse til social- og sundhedsassistent, og han kan godt lide at fortælle andre om sin begejstring. Om tilfredsstillelsen ved at kommunikere godt med en borger, der har brug for hans hjælp. Om at få svære situationer til at glide bedre med omsorg og et godt grin. Om at gå hjem med følelsen af at have gjort en reel forskel for andre mennesker.

- Jeg er glad for alt det, jeg lærer, fordi det giver rigtig god mening, slår Lau Sundberg fast.

Derfor var han også hurtig til at melde sig til SOSU Nykøbing Falsters første korps af rollemodeller i projektet "Ung i Velfærd".

Formålet med projektet er at skabe et landsdækkende korps af flere end 150 elevambassadører, som opbygger et fællesskab og opnår en faglig stolthed ved at bidrage til branding- og rekrutteringsindsatsen på social- og sundhedsområdet.

Det er i sidste ende et mål at få flere 9. og 10. klasses-elever til at vælge en velfærdsuddannelse, når de står overfor den store buffet af uddannelsesmuligheder.

Så når folkeskoleelever kommer på brobygnings-besøg på SOSU Nykøbing Falster, står Lau forrest til at fortælle om mulighederne i en velfærdsuddannelse.

Voksne er også med på Lau Sundbergs oplysnings-liste. Og det er faktisk mest de voksne, der kan slide på Laus ellers gode humør, når han bliver mødt med fordomme og uvidenhed.

- Det kan godt være irriterende, når folk taler mit fag ned, uden at de har en reel viden om, hvad jeg laver. Så plejer jeg at invitere dem med en dag på mit arbejde. Det er ikke mange, der tager imod den invitation, griner Lau Sundberg, som i stedet giver sig til at fortælle i håbet om at nuancere de fordomme, han møder.

Også Anitta Larsen på 19 år er social- og sundhedsassistentelev og rollemodel i "Ung i velfærd". Hun sætter aktivt ind med oplysning, der hvor hun møder uvidenhed og fordomme.

- Der er den gamle historie om, at hvis du ikke kan blive andet, kan du altid blive SOSU'er. At min uddannelse er en sidste udvej. Det er jo ikke rigtigt, men der så meget fokus på gymnasierne og meget lidt på erhvervsuddannelserne, så der er mange, der ikke ved bedre, konstaterer Anitta Larsen, som nyder hver gang, hun kan prikke hul i en fordom og gå den i møde med information.

Hun planlægger at læse videre til sygeplejerske, når hun er færdig med sin SOSU-uddannelse om godt og vel et år.

- Det er jo for eksempel en af de mange muligheder, min uddannelse åbner, konstaterer hun.

Der er i øjeblikket seks rollemodeller på SOSU Nykøbing Falster. I løbet af 2025 vokser ambassadørkorpset med seks mere. Projektet er støttet af Tietgenfonden.

Et skilt der viser ud i fremtiden med teksten "Dreamjob".

Ansøg og optag til uddannelserne på SOSU-skolen

Der er løbende optag henover året til uddannelserne social- og sundhedsassistent, pædagogisk assistent og SOSU-hjælper. 

Camilla Gedsted Andersen

Uddannelseskonsulent

En unge kvinde står og tænker med hånden på hagen imens hun kigger op i luften.

Hvad er forskellen?

SOSU-assistent eller hjælper? Pædagogisk assistent eller pædagog? Sygeplejerske eller SOSU-assistent? Der er så mange valgmuligheder. Bliv klogere på hvad forskellen er på uddannelserne.